Inspiratie

Inspiratie voor samenbeslissers

De zorg wordt er beter van als dokters en patiënten vaker een goed gesprek aangaan en samen beslissen over de beste behandeling. ‘Samen beslissen’ moet in elke spreekkamer vanzelfsprekend zijn. Wordt een betere samenbeslisser en laat je hier inspireren door onderzoeken, nieuwsberichten en praktijkverhalen. Heb je zelf  interessant nieuws op het gebied van ‘samen beslissen’? Laat het ons weten

 

Op de hoogte blijven?

Ieder kwartaal komt ‘Inspiratie voor samenbeslissers’ uit, een nieuwsbrief over samen beslissen. In de nieuwsbrief delen we kennis en ervaringen. Het is een initiatief van initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg en het programma Beslist samen! Meld je aan onderaan de pagina.

Nieuw initiatief binnen de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek
Samen Beslissen in de zorg krijgt een nieuwe impuls met de campagne Help de dokter met een goed gesprek. Hiermee nodigen huisartsen en praktijkondersteuners hun  patiënten uit tot samen beslissen in de spreekkamer. Het initiatief past binnen de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek die in 2016 binnen ziekenhuizen is gestart.
Toepassing gedeelde besluitvorming door huisartsen stijgt licht, maar laat ook ruimte voor verbetering
De laatste jaren passen huisartsen steeds vaker gedeelde besluitvorming toe. Wel zijn er verbeterpunten te noemen voor artsen, zowel in de frequentie als in de wijze van toepassing van gedeelde besluitvorming. Vooral bij consulten met oudere patiënten blijkt gedeelde besluitvorming weinig ingezet te worden.
Implementatie samen beslissen moeilijker dan gedacht
De implementatie van samen beslissen in ziekenhuizen kan beter. Dat concludeert de NFK op basis van voorlopige onderzoeksresultaten van consulten met borstkankerpatiënten.
Drie vragen aan Glyn Elwyn, icoon in de wereld van samen beslissen
‘Samen beslissen is meer dan alleen het bieden van een keuze. Ook steun bij het maken van die keuze is onmisbaar! Samen beslissen betekent begrijpelijke informatie geven, maar ook stil zijn, vragen stellen, inleven en ruimte laten voor iemands verhaal.’
Borrelvraag: Wat betekent samen beslissen voor je dagelijks werk?
Vier deelnemers aan het congres vertellen in Stadion Galgenwaard wat samen beslissen betekent voor hun dagelijks werk en wat hen helpt. Een congres als vandaag inspireert.
Congres Beslist Samen!
Videoboodschap van minister Bruno Bruins getoond op het congres Beslist Samen! ‘Je beslist samen of je beslist niet, Een schot voor open doel?’