Professionals

Betere zorg begint met een goed gesprek

Als zorgprofessional ken je het belang van samen beslissen. Behandelingen slaan beter aan, patiënten zijn meer tevreden en trouwer aan hun behandeling als zij worden betrokken bij de beslissing. Om tot de beste zorg te komen, hebben dokter en patiënt elkaar nodig. Maar in de praktijk voelt het nog niet altijd als ‘samen’.

Op deze website vind je materialen en instrumenten die je kunt inzetten om samen beslissen makkelijker te maken.

 

Toolkit

'Help de dokter met een goed gesprek'
'Betere zorg begint met een goed gesprek'

Handige instrumenten

Consultkaarten
Consultkaarten zijn handige, beknopte keuzehulpen die laten zien wat de mogelijke (ziekenhuis)behandelingen zijn bij een bepaalde ziekte of aandoening. De kaarten geven ook antwoord op de meest gestelde vragen van patiënten. Een consultkaart is een goed hulpmiddel om samen met de patiënt tot de beste beslissing te komen.
Thuisarts
Op thuisarts.nl kunnen patiënten informatie zoeken over gezondheid en ziekten. Dokters gebruiken de website als ondersteuning van hun voorlichting voor, tijdens en na het consult.
Video’s voor trainingen
Drie films speciaal voor presentaties, workshops of opleidingen over ‘samen beslissen’. De films laten zien welke overtuigingen, angsten, wensen en ideeën deze patiënten en artsen hebben. Deze kunnen in de weg staan van een goed gesprek. De films geven stof tot nadenken en zijn een goed startpunt voor discussie.

Inspiratie

Nieuw initiatief binnen de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek
Samen Beslissen in de zorg krijgt een nieuwe impuls met de campagne Help de dokter met een goed gesprek. Hiermee nodigen huisartsen en praktijkondersteuners hun patiënten uit tot samen beslissen in de spreekkamer. Het initiatief past binnen de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek die in 2016 binnen ziekenhuizen is gestart.
Toepassing gedeelde besluitvorming door huisartsen stijgt licht, maar laat ook ruimte voor verbetering
De laatste jaren passen huisartsen steeds vaker gedeelde besluitvorming toe. Wel zijn er verbeterpunten te noemen voor artsen, zowel in de frequentie als in de wijze van toepassing van gedeelde besluitvorming.
Implementatie samen beslissen moeilijker dan gedacht
De implementatie van samen beslissen in ziekenhuizen kan beter. Dat concludeert de NFK op basis van voorlopige onderzoeksresultaten van consulten met borstkankerpatiënten.